ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σκοπός των δράσεών μας για τη φιλαναγνωσία είναι η εξοικείωση των παιδιών με το βιβλίο και την ανάγνωση. Αυτή η σχέση θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη, να δραστηριοποιήσουν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν την αισθητική τους καλλιέργεια, να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, να καλλιεργήσουν τη γλωσσική τους έκφραση με τρόπο βιωματικό, να συγκροτήσουν, επομένως, ολόπλευρα την προσωπικότητά τους. Για όλους αυτούς τους λόγους η φιλαναγνωσία αποτελεί πρωταρχικό μέλημα του σχολείου μας και κάθε χρόνο συστηματικά επιδιώκουμε την επαφή των μαθητών και των μαθητριών μας τόσο με τη διαδικασία της ανάγνωσης, όσο και με συγγραφείς ποικίλων γραμματειακών ειδών.

Φέτος στρέψαμε την προσοχή μας σε ντόπιους συγγραφείς, πνευματικούς ανθρώπους που ζουν και εργάζονται ανάμεσά μας. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α3 ήρθαν σε επαφή με το έργο της Άννας Παπαδάκη Σωτηριάδη. Διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο της με τίτλο «Το Ύψιλον της Λύπης» και άκουσαν μελοποιημένα ποιήματά της. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την ίδια τη δημιουργό, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας και μίλησε μαζί τους για το έργο της, τις πηγές έμπνευσής της, αλλά και τους έδωσε συμβουλές, καθώς αρκετά από τα παιδιά του τμήματος γράφουν διηγήματα και στίχους.

Το τμήμα Β1 επισκέφθηκε ο πολυγραφότατος συντοπίτης μας Μανώλης Συλλιγάρδος. Αφορμή στάθηκε το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Σκλαβωμένο Πάθος», εμπνευσμένο από το Ολοκαύτωμα της Μιλάτου. Τα παιδιά ερεύνησαν το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός στο πλαίσιο της τοπικής ιστορίας, αλλά και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και προβληματίστηκαν γύρω από το πώς ένα τόσο τραγικό γεγονός μπορεί να μετουσιωθεί σε λογοτεχνικό κείμενο. Τις απαντήσεις σε αυτό τους το ερώτημα, αλλά και πολλά ακόμα έδωσε ο κ. Συλλιγάρδος μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2 είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη Μαρία Σωρού, σπουδαία ιστορική ερευνήτρια του τόπου μας, συγγραφέα του συγγράμματος «Πρόσφυγες στο Μεραμπέλο 1914 – 1940». Μελετήσαμε αποσπάσματα του βιβλίου της με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαμε τη σπουδαία ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια κατατοπιστικότατη παρουσίαση της ίδιας με θέμα τα ιστορικά γεγονότα που πραγματεύεται το βιβλίο της, αλλά και το θέμα της προσφυγιάς διαχρονικά. Τη συγκεκριμένη παρουσίαση παρακολούθησε και το Α1 του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου, συνδυάζοντας τα προγράμματα της ομαλής μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο και το πρόγραμμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (ΠΕΚΕΣ).

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγγραφείς που συμμετείχαν στις φετινές μας δράσεις για τον χρόνο που μας αφιέρωσαν, για τη μεταδοτικότητά τους, για τα βιώματά που μοιράστηκαν μαζί μας, αλλά και για τα έργα τους που τόσο γενναιόδωρα πρόσφεραν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της συγκεκριμένης δράσης είχαν οι φιλόλογοι του σχολείου μας Ραϊνάκης Μαρίνος και Ρουμπελάκη Κλεάνθη.