Τιμώντας την 48η Επέτειο του Πολυτεχνείου στο σχολείο μας

 

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου είναι πάντα η γιορτή που μιλάει περισσότερο στις καρδιές των εφήβων, καθώς στα γεγονότα που θυμόμαστε και τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 Νοέμβρη οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ήταν νέοι άνθρωποι, φοιτητές και μαθητές. Νέοι άνθρωποι που αναδείχθηκαν ήρωες μέσα από έναν αγώνα ηθικό, καθώς θυσιάστηκαν ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τον φόβο τους για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια, τις αξίες και τις ιδέες τους.

Αυτόν τον νεανικό ηρωισμό που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη Δικτατορία τιμήσαμε και φέτος στο 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα Β1 και Β3 παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες τους με θέμα «Η Δικτατορία και η Εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη». Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, καθώς και συνεντεύξεις και τραγούδια του μεγάλου μας δημιουργού ξεδιπλώθηκαν σημαντικές στιγμές της επταετίας και της Φοιτητικής Εξέγερσης. Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ευελπιστούμε να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στο ευρύ κοινό προς το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης με τίτλο «Γράμματα στο Μέλλον». Στη συνέχεια άκουσαν μαγνητοσκοπημένα τα τραγούδια που είχε ετοιμάσει η χορωδία του 2ου και 3ου Γυμνασίου. Επίσης, προβλήθηκε το σύντομο βίντεο «Έμπνευση», που δημιουργήθηκε την περσινή σχολική χρονιά από τη μαθήτρια της Γ΄ τάξης Ερωφίλης Γιανναδάκη. Η Ερωφίλη συνέθεσε πρωτότυπη μουσική, την οποία εκτέλεσε η ίδια στο πιάνο και επένδυσε το βίντεό της με εικόνες από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αφορμή για την «Έμπνευσή» της αυτή στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «2651 Ημέρες Δικτατορίας» και η διαδικτυακή συζήτηση με τη συγγραφέα του Μαρίζα Ντεκάστρο, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά  στις 17 Νοέμβρη του 2020. Με βάση τα συναισθήματα και τον προβληματισμό που τους προκάλεσαν η ταινία και τα μουσικά ακούσματα, οι μαθητές μας δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα, με στόχο να στήσουμε τη δική μας έκθεση ζωγραφικής τιμώντας τη μνήμη των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους μαθητές του σχολείου μας, καθώς καθένας από αυτούς συνέβαλε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στη γιορτή, είτε εκπονώντας και παρουσιάζοντας ερευνητική εργασία, είτε δημιουργώντας εικαστικό έργο. Επίσης, σε όλους τους καθηγητές που είχαν τον συντονισμό των δράσεων.  Όμως, θεωρούμε πως ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει στα παιδιά από το σχολείο μας που συμμετείχαν στη μεικτή χορωδία, την καθηγήτρια μουσικής κ. Παπαδάκη Ιωάννα και τον μαθηματικό κ. Φασουλά Χαράλαμπο που συμμετείχε με την ιδιότητά του ως μουσικός. Παραθέτουμε τα ονόματά τους αναλυτικά:

Φλάουτο: Νικολίνα Τζερνιά, Θάλεια Τσιρκίνη

Κιθάρα: Ελένη Γκαδρή, Νίκος Ψαρομιχαλάκης

Πιάνο: Ειρήνη Μουλακάκη

Τραγούδησαν: Κατερίνα Αγγελοπούλου, Γιώργος Απαλάκης, Δήμητρα Βάρδα, Διαμάντω Δατσέρη, Άννα Δρακάκη, Άννα Ζερβου, Μελίνα Καλλιβρετάκη, Ειρήνη Κοκολάκη, Ράνια Κουρίνου, Ειρήνη Μουλακάκη Ραφαέλα Νεραντζούλη, Γιάννης Νεραντζούλης, Ευαγγελία Νικηφόρου, Ιωάννα Νικηφόρου, Κατερίνα Ραπάνη, Χρυσούλα Σπανοπούλου, Εμμανουέλα Τουτουδάκη, Ηώ Τσαπάκη

Σόλο Τραγούδι: Εμμανουέλα Τουτουδάκη, Ηώ Τσαπάκη

Ηχοληψία: Βασίλης Βόκολος και Θοδωρής Μποντούρρι

Κάμερα: Κωνσταντίνος Λυράκης

Τραγούδια για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 

(κάντε κλικ στον τίτλο για να δείτε και να ακούσετε το τραγούδι)

Τα παπαγαλάκια
Μουσική-Στίχοι: Νίκος Πλατύραχος

Φλάουτο Φωτεινή Ζερβαντωνάκη

 Πιάνο Ιωάννα Παπαδάκη

Solo Εμμανουέλα Τουτουδάκη 

Είμαστε δυο
Μουσική/Στίχοι: Θεοδωράκης Μίκης

Μπουζούκι  Μαρίλια Καραλή

Φλάουτα   Νικολίνα Τζερνιά, Θάλεια Τσιρκίνη , Φωτεινή  Ζερβαντωνάκη

Πιάνο  Άγγελος  Τουτουδάκης 

Κιθάρες  Ελένη Γκαρδή, Νίκος Ψαρομιχαλάκης 

Κρουστά  Βάιος Κορομπίλιας 

Πιάνο Ιωάννα Παπαδάκη

Solo  Μαρία Λυλιμπάκη, Ευη Βλάσση

Ένα το χελιδόνι
Μουσική/Στίχοι: Θεοδωράκης Μίκης/Ελύτης Οδυσσέας

Μπουζούκι  Μαρίλια Καραλή

Φλάουτα Αθηνά  Λιουδάκη, Φωτεινή  Ζερβαντωνάκη,  Νικολίνα Τζερνιά, Θάλεια Τσιρκίνη 

Κιθάρες  Ελένη Γκαρδή, Νίκος  Ψαρομιχαλάκης 

Κρουστά  Βάιος Κορομπίλιας 

Πιάνο Ιωάννα Παπαδάκη

Solo  Μαρία Σφυράκη, Ηω Τσαπάκη 

Το σκοινί
Μουσική/Στίχοι: Κόκοτος Λίνος/Χριστοδούλου Δημήτρης

Πιάνο Ιωάννα Παπαδάκη

Solo Φασουλάς Χάρης

Ήταν ο τόπος μου
Μουσική/Στίχοι: Μαρκόπουλος Γιάννης/Μύρης Κ. Χ.

Πιάνο Ιωάννα Παπαδάκη

Solo Φασουλάς Χάρης