1η Θέση στην Εκφραστική Ανάγνωση για το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου

Στις 28-30 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο οι 5οι Παγκρήτιοι Αγώνες Ρητορικής Τέχνης. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την  Πανελλήνια Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής. Την φετινή χρονιά οι ρητορικοί αγώνες πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης, γεγονός που έδωσε την δυνατότητα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν και να βιώσουν από κοντά αυτή την υπέροχη γιορτή της τέχνης του λόγου.

Την 1η θέση στο ατομικό αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης Γυμνασίων κατέλαβε η μαθήτρια της Β’ τάξης του σχολείου μας, Κοκολάκη Ειρήνη του Γεωργίου, η οποία συναγωνίστηκε με μαθητές/ μαθήτριες  από πολλά γυμνάσια της Κρήτης, μεταξύ των οποίων πειραματικά και πρότυπα.

Όμως, χωρίς αμφιβολία, η συμμετοχή όλων των μαθητών/ μαθητριών μας και στα τρία ρητορικά αγωνίσματα – εκφραστική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, διττοί λόγοι- αποτέλεσε σημαντική εμπειρία, καθώς εξοικειώθηκαν με την τέχνη του λόγου και των επιχειρημάτων, την αυθόρμητη ομιλία και την εκφραστική παρουσίαση λογοτεχνικών κειμένων. Συγκεκριμένα, στο αγώνισμα της εκφραστικής ανάγνωσης έλαβαν επίσης μέρος η Μαρία Μαρκάκη από τη Β΄ και η Ραφαέλα Νεραντζούλη από τη Γ’ τάξη. Στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους η Μαρικάτια Μανδουράρη από την Α΄, η Ελένη Καμαράτου από τη Β΄και η Μαρίνα Βενιτουράκη από τη Γ΄ τάξη. Στους διττούς λόγους επιχειρηματολόγησαν οι Κρυσταλλία Αδρουλάκη, Νικολίνα Τζερνιά και Εμμανουέλα Τουτουδάκη από τη Γ΄ τάξη. 14 ακόμα παιδιά, μέλη του Ομίλου Ρητορικής του σχολείου μας, παρακολούθησαν ως θεατές, λειτουργώντας ενθαρρυντικά για όσα από τα παιδιά μας αγωνίστηκαν, αλλά και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη μέσα από την επαφή τους με όλα τα είδη ρητορικού λόγου και μάλιστα μέσα στον ακαδημαϊκό χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Επίσης,  στο πλαίσιο των ρητορικών αγώνων πραγματοποιήθηκαν και βιωματικά εργαστήρια από μέλη της Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, μέσα από τα οποία οι μαθητές/ μαθήτριές μας, αλλά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  και να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς με συμμαθητές/ συμμαθήτριές τους και συναδέλφους από άλλα σχολεία της Κρήτης και να μυηθούν ακόμα περισσότερο στη μαγεία της ρητορικής τέχνης. Παράλληλα, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί της ομάδας μας αξιοποιήθηκαν ως επόπτες και κριτές σε όλα τα ρητορικά αγωνίσματα. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν η εμπειρία που κέρδισαν τα παιδιά μας, μέσα από τη διαδικασία της ομιλίας μπροστά σε ακροατήριο, σε κατάμεστα από κόσμο αμφιθέατρα, στοιχείο πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους.

Πραγματικά, αξίζουν πολλά συγχαρητήρια  όχι μόνο στα παιδιά που πήραν βραβείο και διακρίθηκαν, αλλά και σε όλα τα παιδιά που έδωσαν δυναμικά το «παρών» σε αυτή την γιορτή της έκφρασης και του λόγου. Την εξάσκηση των μαθητών/ μαθητριών μας στα ρητορικά αγωνίσματα είχαν αναλάβει οι καθηγήτριες- φιλόλογοι του 3ου Γυμνασίου, κυρίες Ρουμπελάκη Κλεάνθη, Σουλαδάκη Ελένη και Χατζηδάκη Καλλιόπη, οι οποίες εργάστηκαν άοκνα και με πολύ ζήλο καθόλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η επιτυχημένη αυτή διοργάνωση να αποτελέσει την αρχή και για άλλες, ανάλογες δράσεις στο μέλλον.

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, καθώς και τους κ. Χρύσανθο Ανδρουλάκη, Εμμανουήλ Βαρανάκη και Γιώργο Βάρδα, χάρη στις ευγενικές χορηγίες των οποίων καλύφθηκε σημαντικό μέρος των εξόδων της μετακίνησης των μαθητών μας στους αγώνες.