Σεμινάριο εκπαιδευτικών στο 3ο Γυμνάσιο για την αξία της διαφοροποιημένης διδασκαλίας

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου η κα Έφη Μπουκουβάλα Φιλόλογος-Ψυχολόγος από το ΚΕΔΑΣΥ Λασιθίου συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας σε ένα σεμινάριο με θέμα: «Συμπερίληψη και διαφοροποιημένη διδασκαλία».  

 Η Διαφοροποιημένη Διδασκαλία, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αφορά τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών τους, με στόχο την επίτευξη της καλύτερης μαθησιακής εμπειρίας. Η κα Μπουκουβάλα επεσήμανε την αξία της διαφοροποιημένης διδασκαλίας, καθώς όλα τα  παιδιά αποκτούν ένα εφαλτήριο για την ανάπτυξή τους, μαθαίνουν να συνεργάζονται και συμμετέχουν στο μάθημα. Κατά συνέπεια νιώθουν ενεργά και χρήσιμα και αξιοποιούν το κρυμμένο δυναμικό τους, που με την παραδοσιακή διδασκαλία κινδυνεύει να μείνει  στην αφάνεια.Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί πρέπει να εφαρμόζουν διδασκαλία και αξιολόγηση με πολλαπλούς τρόπους και επίπεδα αποτιμώντας το αποτέλεσμα της προσωπικής προσπάθειας του μαθητή σε μία συνεχή διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται περαιτέρω η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του μαθητή και η ενδυνάμωση εντός της τάξης. Επιπλέον, παρουσίασε τρόπους εφαρμογής της διαφοροποιημένης διδασκαλίας στην τάξη, με τους οποίους αντισταθμίζονται οι περιορισμοί του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και μεγιστοποιούνται τα μαθησιακά αποτελέσματα για όλους τους μαθητές με βάση τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Μπουκουβάλα για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της  και την προθυμία της να δώσει με αισιοδοξία απαντήσεις σε ανησυχίες και ερωτήματά μας.