Δράσεις του 3ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου στο πλαίσιο της Ομαλής Μετάβασης των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο & από το Γυμνάσιο στο Λύκειο

Τη φετινή σχολική χρονιά το σχολείο μας υλοποίησε πρόγραμμα ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο κι από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Στόχοι αυτού του προγράμματος ήταν η διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ σχολείων διαφορετικών βαθμίδων τόσο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, όσο και ανάμεσα στους μαθητές, η συναισθηματική ενδυνάμωση, αλλά και η καλύτερη διάγνωση ελλείψεων και αδυναμιών προς διαχείριση στο νέο σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά. Έτσι, συνεργαστήκαμε με το 2ο Γενικό Λύκειο Αγίου Νικολάου στο διαμορφωμένο δίκτυο σχολείων για την Ομαλή μετάβαση των μαθητών (Εκπαιδευτικές Μεταβάσεις και Διδακτικά Αντικείμενα- Διδακτικές και Παιδαγωγικές Παρεμβάσεις), με το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου, καθώς και με το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.

Όσον αφορά τη μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των σχολείων που εμπλέκονται στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού επισκέφθηκαν το σχολείο μας, εξοικειώθηκαν με τον χώρο, παρακολούθησαν ενδεικτικά μαθήματα, συζήτησαν με τους μαθητές μας, τη Διευθύντρια και τους καθηγητές μας, απόλαυσαν τη φιλοξενία και το κέρασμα που τους επιφύλαξαν, έκαναν ανθοφύτευση και ενημερώθηκαν για βασικά θέματα λειτουργίας του Γυμνασίου.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που είχαν τον συντονισμό των συγκεκριμένων δράσεων παρακολούθησαν επιμορφωτικό σεμινάριο για την εφαρμογή Actionbound, το οποίο προσφέρθηκε από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου. Τέλος, σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό σχεδιάστηκε ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στους οδοδείκτες της πόλης μας που σχετίζονται με γεγονότα και πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας στο πλαίσιο της γιορτής της 25ης Μαρτίου.  Ο πλήρης σχεδιασμός της συγκεκριμένης δράσης προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών της ΣΤ Δημοτικού του 2ου και 3ου Δημοτικού και της Γ Γυμνασίου του σχολείου μας την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας επισκέφθηκαν το ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου. Ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα σπουδών και ξεναγήθηκαν στα επιμέρους εργαστήρια Πληροφορικής, Νοσηλευτικής, Βρεφονηπιοκόμων και Αισθητικής.

Επίσης, οι μαθητές της Α τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίου Νικολάου επισκέφθηκαν το σχολείο μας, γνωρίστηκαν με τους μαθητές της Γ΄ τάξης και συμμετείχαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο της Επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη Μαρία Σωρού, ιστορική ερευνήτρια του τόπου μας, συγγραφέα του συγγράμματος «Πρόσφυγες στο Μεραμπέλο 1914 – 1940». Μελετήσαμε αποσπάσματα του βιβλίου της με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είχαμε τη σπουδαία ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια κατατοπιστικότατη παρουσίαση της ίδιας με θέμα τα ιστορικά γεγονότα που πραγματεύεται το βιβλίο της, αλλά και το θέμα της προσφυγιάς διαχρονικά.

Σε δεύτερο χρόνο και στην ίδια θεματολογία, οι μαθητές της Γ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το 2ο Λύκειο Αγίου Νικολάου. Οι μαθητές της Α τάξης του Λυκείου μοιράστηκαν με τους μαθητές του Γυμνασίου την εμπειρία τους για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Δίκαιο της Πυγμής και στην Τύχη των Αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ακολούθησε βιωματική δράση με τίτλο «ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΩ;», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές δένοντας με τρόπο άμεσο και βιωματικό το θέμα της προσφυγιάς από την Αρχαία Ελλάδα στο σήμερα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς 2ου και 3ου Δημοτικού, 2ου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου για την άψογη συνεργασία τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά την υλοποίηση όλων των παραπάνω δράσεων. Το καλοκαίρι ανακτούμε δυνάμεις και ανανεώνουμε τη συνεργασία μας για την επόμενη σχολική χρονιά!